CACAOMIX

Cacao en cacaomix maken deel uit van het leveringsprogramma van Royal Taste Company. In ons assortiment treft u alleen de beste soorten die voldoen aan onze hoge kwaliteitsstandaard.

OORSPRONG

De Latijnse naam voor cacao is Theobroma wat letterlijk betekent ‘Voedsel van de goden’. Dit waardevolle gewas speelde een belangrijke rol in vele oude Zuid-Amerikaanse culturen.

In de vroegste vormen gebruikten de Maya’s cacao om een ​​ritueel drankje te creëren dat tijdens de huwelijksceremonies werd gedeeld: een van de eerst bekende banden tussen chocolade en romantiek.

Bijna 100 jaar nadat de Spanjaarden in contact kwamen met de begeerde drank Chocolat, hielden ze het geheim achter het product voor zichzelf. Eenmaal bekend heeft chocolade een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vandaag genieten miljarden mensen over de hele wereld van chocolade in de meest uiteenlopende vormen, wat werk geeft aan honderdduizenden arbeiders over de hele wereld.

PRODUCTIE

De cacaobonen staan op kleine plantages in de tropen (15-20 graden ten noorden en ten zuiden van de evenaar). Elke regio heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Cacao is een gevoelig gewas dat pas 5 jaar na aanplant vruchten gaat dragen.

Oogsten van de rijpe cacaovruchten gebeurt twee keer per jaar. Na het oogsten wordt de cacao vrucht ontdaan van zijn jasje en komen de bonen tevoorschijn. De bonen worden in bakken opgeslagen en bedekt met bananenbladeren waarmee het fermentatieproces begint, wat de ons bekende typische cacaosmaak geeft.

Na het fermenteren worden de bonen in de zon gedroogd en in zakken verpakt voor transport naar de cacaofabrieken over de hele wereld.

In de cacaofabriek worden de bonen geïnspecteerd, ontdaan van verontreinigingen en daarna tot diverse origines gemengd volgens vooraf zorgvuldig bepaalde recepturen.

De kern van de boon (de zgn. cacaonib) wordt gescheiden van de schil en daarna gebrand en vermalen tot een vloeibare massa. Deze massa wordt behandeld met een alkali oplossing (= dutchen), die de cacao donkerder en milder maakt.

De massa gaat in een cacaopers, die de cacaoboter scheidt van de droge stof, die daarna vermalen wordt tot cacaopoeder met verschillende vetgehaltes.

KWALITEIT

Net als bij goede koffie zijn de oorsprong van de cacaobonen en het productieproces bepalend voor de kwaliteit. Voor ons assortiment cacao en cacaomix worden alleen de beste cacaosoorten gebruikt die met zorg en volgens de hoogste kwaliteitsstandaard geproduceerd zijn, zodat onze klanten volop kunnen genieten van het ‘voedsel van de goden’.

CONTACT

Wilt u over onze bijproducten een medewerker spreken? Bel 033 465 51 55 en wij staan u graag te woord.
Of stuur een e-mail, wij nemen dan spoedig contact met u op.